Waarom moet er in de Horeca koolzuur CO2 detectie of detector geplaatst worden.

Waarom verplicht de Arbo wet de Horeca om koolzuur gas CO2 detectie of detector te plaatsen. 

Aanleiding voor de nieuwe regels is dat de Arbeidsinspectie in de horeca regelmatig op moeilijk te ventileren bierkelders stuit, waarin één of meerdere koolzuur of kooldioxide cilinders zijn opgeslagen en/of deel uitmaken van een bier of postmix tapinstallatie. De nieuwe regelgeving geldt voor betreedbare ruimten waarin 1,0 kilogram of meer koolzuur gas wordt opgeslagen. Dit zijn dus vrijwel alle bierkelders en koelcellen. Daarbij maakt het voor de wetgever niet uit of of er in die kelder, koelcel of "ruimte" koolzuur wordt gebruikt of niet. Zodra er opslag is van meer dan 1 kg koolzuur of lopen de koolzuur of kooldioxide leidingen "alleen maar" door de kelder, koelcel of "ruimte" is CO2 detectie of koolzuur gas detector verplicht.

Wat moet er beveiligd worden:

 • Betreedbare ruimten en werkplaatsen die gevaarlijk kunnen worden bij koolstofdioxide, CO2 of koolzuur gas lekkage zijn: kelders en hermetisch afgesloten ruimten zoals koelcellen, werk en motorruimten bij koelingen, vriezers  
 • Brouwerijen en wijnpakhuizen het beveiligen van garing en opslagruimten omdat daar CO2 of koolzuurgas vrij kan komen 
 • Moderne koelingen en vriezers werken steeds vaker met koolzuurgas CO2 ook wel bekend als koudemiddel R744 
 • Reinigingsmachines met koolstofdioxide CO2 koolzuur droogijs sneeuw of ijspellets, hierbij zijn de werkruimtes en straalcabines te beveiligen 
 • CO2 of koolzuur vul-stations, lekkage van afsluiters en vulmachines 
 • Levensmiddelen verpakkingsstations, beveiliging van de werkplaatsen en tankopslag ruimten 

Waarmee moet er beveiligd worden

In onvoldoende geventileerde kelders moet met een vast opgestelde CO2 detectie, koolzuur gas detector, melder of kooldioxide detector het koolzuur gas gehalte in de lucht permanent worden gemeten en gesignaleerd wanneer er een gevaarlijke situatie ontstaat.

De signalering moet buiten, vóór het betreden van de beveiligde ruimte kunnen worden bekeken en bediend. Dus vóór de kelderingang, motorruimte of koelcel.

Wanneer voldoet ventilatie niet aan de Arbowet?

 • Als het ventilatie systeem niet gecertificeerd is. (dus geen bouwmarkt ventilator) 
 • Als een ruimte kleiner dan 100 m3 minder dan 4x per uur van frisse lucht wordt voorzien of een grotere ruimte minder dan 2x per uur. 
 • Ook als ventilatie plaats vindt hoger dan 25 cm van de vloer, voldoet de ventilatie niet aan de regels. 

Wettelijk verplicht onderhoud: volgens de voorschriften fabrikant

Om goede werking van de sensoren te waarborgen schrijft de wet periodiek onderhoud en deskundige controle voor. De oplossing is heel eenvoudig: elke 4 jaar de sensor omruilen. Een voordelige "ruilsensor" met 4 jaar garantie vindt u in onze webshop. Een dure calibratie ter plaatse is daarmee overbodig

Kundo xT CO2 control compleet basis pakket

 • De KUNDO xT CO2 detectie of wel koolzuur gas detector zijn wettelijk voorzien van een voor-en hoofdalarm.  
 • Het vooralarm treedt in werking als de koolzuur gas, CO2 concentratie in de beveiligde ruimte de grens van 1,5 vol% overschrijdt.  
 • Het hoofdalarm van de CO2 detectie treed in werking als de R744, CO2 of koolzuur gasconcentratie in de ruimte het niveau van 3 vol% overstijgt. 
 • Een KUNDOXT CO2 detectie of koolzuurgas detector verbruikt continue slechts een paar m-Watt, een ventilator gebruikt vele honderden Watt's per dag

Optionele producten

Kundo xt CO2 detectie kan optioneel eenvoudig uitgerust worden met een tweede toegangsbeveiliging bijvoorbeeld voor een tweede kelder ingang. Als er een tweede ingang is is het een verplichting! Of een tweede sensor als in de kelder met koolzuurflessen ook een koelcel met een deel van de biertapinstallatie staat. Ook dit is verplicht het is immers een betreedbare ruimte mét koolzuur.

Kundo xT CO2 detectie kan optioneel (ook later) uitgerust worden met een schakelkastje wat bij een voor of hoofdalarm een ventilator (mag bouwmarkt zijn) aanschakelt om de beveiligde ruimte te ventileren. Hiermee voorkomt u dat u acuut de kelder, waar ook de gasten toiletten zijn, onmiddellijk moet ontruimen. Het koolzuur probleem kunt u na het servies in alle rust oplossen.

Meer koolzuurgasdetectie producten vindt u op www.koolzuurgasdetectie.nl